ANDERS WIDMARK FIRAR 40 ÅR MED FINGRAR FLYGANDES ÖVER TANGENTERNA

I år är det 40 år sedan Anders Widmark startade sin karriär som banade väg till det han nu titulerar sig som, pianist och kompositör och textförfattare.

– Jag är ingen jubileumsmissbrukare direkt men när man ändå hållit igång fyrtio år som artist så kanske det är dags att fira lite extra. Det gör jag med en konsert på Skansens stora scen, en scen jag länge drömt om att få uppträda på.

Foto Magnus Aronson
Foto Magnus Aronson

Mer information om konserten och hur man bokar biljetter finner du här —> skansen.se

Man blir ju nyfiken på vad det var som banade vägen hit?

– Att som nioåring höra en bra pianist live var avgörande. ”Tjocka Olle”, tillika komiker och skådespelare, satt vid pianot hemma i vårt vardagsrum och spelade för mig och min mamma. Wow tänkte jag. Kanske man skulle bli pianist? Bröderna-Marxfilmen var också viktig. Chico rullade en apelsin över tangenterna. En massa barn satt bredvid och spelade på varsitt piano. Wow tänkte jag igen. Kanske man skulle bli pianist!

Men vägen dit var såklart inte spikrak. Låt oss titta närmare på Anders Widmarks musikaliska berättelse.

Anders trummade sig igenom Beatles ”Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band”  med hjälp av ett par träpinnar han hade hittat i Vasaparken. ”Trummor hade vi inga så det fick bli möblerna. Ett starkt minne är också ´Din klara sol går åter upp´ på tramporgeln i årskurs ett. Ja, man sjöng morgonpsalm nittondrasjuttio…blandat med Haydn, Mozart och en och annan blues. Pianolärarna Ebba Swedelius, Staffan Sjöholm och Åse Fridegård har jag mycket att tacka för.”

Muskhögskolan ansökte han motvilligt till – men kom trots det in. Där träffade han Beng-Arne Wallin som var lärare i ensemblespel och arrangering. Bengt-Arne såg och hörde mina musikaliska intentioner. Jag blev inbjuden att spela med Radiojazzgruppen med stjärnsolister som Putte Wickman på klarinett.

Det ena ledde till det andra – uppträdanden på Uppsalas och Stockholms musikscener, startade band med sångerskan Rebecka Törnquist, skivdebuterade med egna albumet ”Sylvesters sista resa”. Det blev också teatermusik. Anders skrev musiken till Uppsala Stadsteaters uppsättning av Astrid Lindgrens ”Mio min Mio” 1984 i regi av Bertil Lundén. Astrid kom till premiären och var nöjd.

Anders insåg dock, även det motvilligt, att jazzen befann sig på ett sjunkande kulturskepp. Så han tog steget och hamnade på  Sony Music Sweden. En blandning av jazz med soul och hiphopinfluenser skapades. Det resulterade i skivan ”Anders Widmark & The Soul Quartet” som nyligen återutgavs på Spotify. Just den skivan är en av de skivor Anders kanske är mest stolt över. Producenterna Pål Svenre och Magnus Frykberg gjorde ett gediget jobb. ”Vi spelade mycket med mitt band på klubbar när skivan kom ut. Mötte en ung publik som börjat intressera sig för jazz. Klubben ”Blacknuss” som hyste in sig på jazzklubb Fasching blev ett viktigt vattenhål.”

Under åren har det blivit många album med olika artister med inspiration från psalmer, reggae, jazz, turnéer med svenska körer och samarbeten med såväl Sara Isaksson och Helen Sjöholm. Missa inte Anders och Helens nysläppta singel ”Gravity” – en låt om livets alla mirakel.

För Anders så handlar musik om att förmedla känslor. Även om han spelar piano är han förvånande nog inte särskilt intresserad av själva instrumentet. Det är berättelsen som är viktig. Vad man förmedlar till den som lyssnar. Själva spelandet är underordnat allt detta.

– Jag är nog en musikalisk sökare men återkommer alltid till ursprunget – improvisationen. Jag lyssnar till mitt inre. På så sätt hoppas jag mottagaren ska höra mitt musikaliska budskap.

Varmt välkomna till Skansens scen söndagen den 26/5 då Anders har bjudit in flera artister som han mött under sin musikaliska resa och hälsar Helen Sjöholm, Claes Janson och Zoie Finer upp på scen tillsammans med honom samt två erfarna körer för att förstärka upplevelsen ytterligare.

/Intervju av Tina Wetterskog, kommunikatör inom konst- och kultur. 

 

Lyssna på Gravity på Spotify genom att klicka på bilden
Lyssna på Gravity på Spotify genom att klicka på bilden